Lyžica obete havárie lietadla na Zadnom Gerlachu skončí v múzeu

24.08.2009 Poprad

Vysoké Tatry 24. augusta (TASR) - Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou je v skale osadená tabuľa na pamiatku \"24 hrdinom SNP, ktorí zahynuli v októbri 1944 pri havárii lietadla na Zadnom Gerlachu\".
Lietadlo, ktoré vyštartovalo z Ľvova v noci zo 14. na 15. októbra na pomoc povstalcom, na Tri duby nedoletelo. V zlom počasí narazilo do skál pod vrcholom Gerlachu. O život prišlo 16 československých a päť sovietskych vojakov a tiež traja členovia posádky. Nie všetkých sa podarilo identifikovať.
Trosky lietadla a mŕtve telá objavili horolezci až po skončení vojny, v auguste 1945. Pokus zniesť pozostatky prekazila v októbri toho istého roka fujavica a množstvo snehu. Podarilo sa to až v lete nasledujúceho roka, kedy obete havárie pochovali na cintoríne v Gerlachove.
Tragédiu na Zadnom Gerlachu priblížil pri príležitosti 65. výročia Slovenského národného povstania (SNP) dvojmesačník Tatry. Vedúca redaktorka Táňa Hoholíková pre TASR uviedla, že dostali viacero ohlasov. \"Napísal nám turista a zrejme aj horolezec zo Žiliny, ktorý poslal do redakcie aj hliníkovú lyžicu. Našiel ju v roku 1964 na Zadnom Gerlachu. Pravdepodobne patrila niektorému z neznámych vojakov, ktorí zahynuli pri havárii lietadla v jeseni 1944. Nasvedčujú tomu iniciálky v azbuke a symboly vyryté do hliníka\". Spresnila, že na lyžici je hviezda s kosákom a kladivom, tri písmená, čo svedčí o ruskom mene jej majiteľa a tiež rok 1925, pravdepodobne rok narodenia.
Hliníková lyžica skončí v Múzeu TANAPu v Tatranskej Lomnici, kde je v depozite aj malý guľomet z havarovaného lietadla. Veľký palubný guľomet je v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Z miesta havárie na Zadnoom Gerlachu ich v roku 1962 zniesli za pomoci provizórnej lanovky členovia horolezeckého oddielu IAMES. Rovnako aj vrtuľu lietadla. Tá tvorí súčasť pamätnej tabule na Symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách.
 

Vyberte región